SEKSUELE KLACHTEN

In 2012 heeft Ria Cornelisse (Cuijk en Boxmeer) de opleiding post-hbo Seksuologie afgerond.
Zij is daardoor in staat u te helpen bij problemen op seksueel gebied.

Seksuele klachten bij vrouwen
Vrijen is een plezierig bezigheid die normaal gesproken veel bevrediging geeft. Problemen met vrijen hebben dan ook vaak veel invloed op uw leven en op uw relatie. Om lekker te kunnen vrijen zijn enkele dingen nodig: opwinding, vochtige schede en een veilig gevoel.

Pijn is een gevoel dat doet denken aan beschadiging en heeft hierdoor een negatieve invloed op uw seksleven. Bij vrouwen is pijn tijdens geslachtsgemeenschap een veel voorkomende klacht. In medische termen heet dit : dyspareunie. Het inbrengen van de penis kan dan veel pijn opleveren. Als gevolg van de pijn gaat u de bekkenbodemspieren aanspannen. Het aanspannen van de bekkenbodemspieren is een belangrijk afweermechanisme van de vrouw tegen het inbrengen van de penis. Bij pijn wordt dit mechanisme als een reflex in gang gezet. Door het aanspannen wordt het inbrengen nog pijnlijker. Uiteindelijk zal het denken aan gemeenschap de bekkenbodemspieren al doen aanspannen en wordt gemeenschap onmogelijk. Het inbrengen van een tampon lukt dan vaak ook niet.

Het is daarom belangrijk om geen gemeenschap te hebben als het pijn doet. U traint dan het afweermechanisme en de bekkenbodemspieren worden steeds meer gespannen.

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij pijn tijdens vrijen. Een goed ontspannen bekkenbodem is namelijk nodig om lekker te kunnen vrijen. Zoals eerder al gezegd moet er ook sprake zijn van opwinding, want dan zorgt het lichaam dat de schede nat wordt. Als die opwinding er niet is of het veilige gevoel ontbreekt, kan een psycholoog/seksuoloog hulp bieden. Het is van groot belang dat er een goede samenwerking is tussen een psycholoog/seksuologie, de bekkenfysiotherapeut en eventueel een haptonomisch therapeut.

Het spreekt voor zich dat nare seksuele ervaringen in het verleden ook op latere leeftijd tot problemen kunnen leiden. Ga daarom naar uw huisarts voor hulp.

Het is goed om te bedenken dat er naast gemeenschap meerdere manieren bestaan om te vrijen en om liefde lichamelijk uit te drukken.

Seksuele klachten bij mannen
Tijdens seksuele opwinding krijgen mannen een erectie: de penis wordt stijf. Voor een erectie zijn drie dingen nodig; een penis, opwinding en een veilige omgeving. De erectie is het gevolg van ophoping van bloed in de zwellichamen van de penis. Een stijve penis levert een prettig gevoel en is nodig om geslachtsgemeenschap te hebben. Mannen worden regelmatig wakker met een stijve penis en ook ’s nachts treden spontaan erecties op. De kwaliteit van de erectie wordt vaak afgemeten aan de mogelijkheid om geslachtsgemeenschap te hebben. Als uw penis niet voldoende stijf wordt spreken we van een erectiestoornis. Dezelfde term gebruiken we als de penis wel stijf wordt maar slechts kortdurend. Overigens kunnen mannen wel klaarkomen ook al wordt de penis niet stijf.
Er zijn weinig lichamelijke afwijkingen die problemen met de erectie veroorzaken. De aanwezigheid van een goede ochtend erectie “bewijst ” eigenlijk dat er lichamelijk niets aan de hand is. Het is dan belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar de psychologische mechanismen die een rol spelen bij het krijgen van een erectie: opwinding en het veilige gevoel
Een erectie kan samen gaan met een probleem rond de opwinding en het veilige gevoel. Een erectiestoornis kan samen gaan met een probleem van de opwinding. Voor een goede erectie is ook de bekkenbodem van belang. Als de bekkenbodemspieren te veel worden aangespannen kan de erectie slechter worden. U kunt dan naar de bekkenfysiotherapeut worden verwezen door huisarts, uroloog of seksuoloog om aan ontspanning van de bekkenbodemspieren te werken.

Orgasme stoornissen
Seksuele opwinding zal uiteindelijk vaak leiden tot klaarkomen. Bij mannen gaat dit gepaard met een zaadlozing. Klaarkomen is het gevolg van het prikkelen van de erogene zones. Dit zijn die delen van het lichaam die bij aanraking gevoelens van seksuele opwinding opleveren. Het strelen kan door uzelf of door uw partner gebeuren. Bij mannen is de eikel van de penis vaak een belangrijke plek om opgewonden te raken, bij vrouwen is dat de clitoris of kittelaar. Als u wel opgewonden raakt maar niet kunt klaarkomen dan noemen we dat een orgasmestoornis. Dit kan dus los staan van een slechte erectie of het opgewonden raken.
Voor mannen geldt dat na sommige operaties (bv een verwijdering van de prostaat) het klaarkomen wel lukt maar dat er geen zaadlozing meer plaats vindt. Dit hoeft voor het orgasme geen betekenis te hebben als u hiervan op de hoogte bent.
Een ander probleem bij het orgasme is het te snel klaar komen. Sommige mannen komen na het krijgen van de erectie binnen enkele minuten al klaar. Omdat de erectie na een orgasme minder wordt heeft dat natuurlijk ook effect op het vrijen met de partner. Oefeningen kunnen helpen om het klaar komen uit te stellen.
Verder is het goed zich te realiseren dat er meerdere manieren zijn om te vrijen en om de liefde lichamelijk uit te drukken.